Nașterea

Mitul 1. Cezariana e întotdeauna mai uşoară decât naşterea naturală.

Operația cezariană se efectuează rapid, mai ales dacă este progaramată după anumite indicații ale mamei sau fătului. Totuși dar presupune anumite posibile complicații, la fel ca și alte intervenții. Recuperarea femeii este, de obicei, mai îndelungată.

Mitul 2. Operația cezariană nu este dureroasă pentru femeie.

Nu avem cum să naştem fără durere – nu s-a inventat încă o asemenea metodă. Ideea că vreau să fug de durere şi aleg operația cezariană e un mit. Naşterea presupune durere, indiferent dacă este vorba de naştere naturală sau cezariană. În cazul operației cezariene, durerea se va manifesta după intervenție (în perioada postoperatorie). Desigur sunt preparate antalgice (împotriva durerii) pe care femeia le administrează. Un dezavantaj ar fi că femeii îi este greu să-și îngrijească copilul, în primele zile, din cauza durerii și cicatricei pe uter.

Mitul 3. Bebeluşul trebuie ţinut în mediu steril după naştere.

Copilul trebuie să stea lângă mama lui după naştere – acolo se colonizează cu germenii saprofiți sau condiționat patogeni (prietenoși), care îi asigură imunitatea. Doar în contact direct cu mama şi prin alăptare, copilul îşi dezvoltă imunitatea. Un aspect important este și ajutorul pe care tatăl copilului îl poate oferi, prin propria prezență.

Mitul 4. Dacă ai burtica țuguiată, vei avea baiețel, pe când burtica rotundă ascunde o fetiță.

Forma burticii depinde foarte mult de constituția mamei, de poziția copilului în uter, de greutatea acestuia și de cantitatea de lichid amniotic. Singura metoda cu ajutorul căreia medicul poate preciza sexul bebelușului este ecografia.

Mitul 5. După cezariană, nu este posibil contactul „piele pe piele”

Dacă nou-născutul poate trăi independent și nu trebuie pus într-un incubator din motive medicale, iar mamei i s-a făcut anestezie epidurală sau s-a trezit din anestezia generală și este conștientă, contactul piele pe piele este posibil și recomandat. În astfel de cazuri, îngrijirea în stil cangur poate ajuta la stimularea lactației și permite colonizarea pielii copilului cu bacteriile benefice ale mamei.

Mitul 6. După cezariană, trebuie să aștepți o vreme înainte de a rămâne din nou gravidă

Cezariana este o intervenție chirurgicală prin care se deschide abdomenul: piele, mușchi, peritoneu și mușchiul uterin, se scot copilul și placenta, apoi plaga este închisă prin suturarea tegumentelor abdominale. Aceleași „componente” ale abdomenului sunt implicate în următoarea sarcină, când uterul crește, și de aceea este nevoie de un timp pentru vindecarea cicatricii chirurgicale. De aceea se recomand să planifici următoarea naștere după cel puțin 18 luni de la precedenta.

Mitul 7. Dacă prima sarcină s-a încheiat prin cezariană, nu poți naște natural următorul copil.

O cezariană la prima sarcină nu este o indicație pentru o cezariană la a doua. Cu o secțiune transversală, riscul desfacerii tegumentelor suturate este foarte redus. Cu toate acestea, de fiecare dată decizia se ia individual, în funcție de caz, iar femeile sunt încurajate să încerce nașterea naturală. O excepție este situația în care următoarea sarcină are loc la scurt timp după o cezariană sau dacă femeia a mai avut două cezariene.

Mitul 8. Există un risc de desfacere a suturii în timpul exercițiilor fizice

Cezariana este o intervenție chirurgicală și la fel ca după oricare alta recomandările medicale includ evitarea suprasolicitării și odihna. Primele 5-6 săptămâni după procedură sunt cruciale, deoarece suturile sunt încă recente, iar tegumentele abdominale suturate se pot desface. După o cezariană, femeia trebuie să evite în special căratul greutăților mari și ridicarea greutăților de la sol, din altă poziție decât cea ghemuită, precum și exercițiile fizice care solicită mușchii abdominali.

Mitul 9.  Femeia se reface mai încet după cezariană

Perioada de recuperare după cezariană este mai lungă, durerea în leziunea chirurgicală persistă mai mult timp, pot apărea și dureri de cap și stare generală de slăbiciune. Mai mult, după o cezariană, mama nu se poate suprasolicita și nu poate căra greutăți mari. Trebuie să fii pregătită pentru asta și să îți asiguri ajutor la îngrijirea nou-născutului.

Mitul 10. Cezariana garantează o viață sexuală confortabilă după naștere

Deși nașterea naturală provoacă de obicei anumite leziuni ale organelor genitale ale femeii, cu ruperea perineului sau epiziotomie, cezariana nu garantează că sexul va fi satisfăcător după naștere. Atât nașterea naturală, cât și cezariana sunt urmate de perioada postnatală în care nu se recomandă relațiile sexuale. După această perioadă, libidoul femeii este afectat de diferiți factori, inclusiv stresul, oboseala, hormonii, alăptarea, nevoia de sprijin emoțional, acceptarea schimbărilor din organismul său, de aceea nu este adevărat că după o cezariană libidoul femeii este mai crescut deoarece nu a avut loc o intervenție mecanică în zona perineală. Mai mult, uneori vedem opinii contrare, care afirmă că naterea naturală a „deblocat” sau a făcut vaginul mai sensibil la relațiile sexuale ulterioare.

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe