Ciclul menstrual

Mit 1. Durerile menstruale mari sunt normale

Durerile menstruale pot apărea înainte de ciclul menstrual sau în timpul acestuia, iar intenstitatea acestora diferă. Există cazuri în care disconfortul este minim, iar în alte cazuri, durerea împiedică femeia să își desfășoare activitățile zilnice. Dacă durerile menstruale au o durată extinsă și o intensitate constant ridicată, există posibilitatea ca acestea să aibă o altă cauză, precum o boală la nivelul aparatului de reproducere feminin. De aceea, dacă experimentezi durere la o intensitate ridicată, este indicat să te programezi pentru un consult de specialitate, pentru a fi stabilit un diagnostic exact.

Mit 2. Nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației

Deși este neobişnuit, se poate întâmpla. Ovulaţia şi ciclul menstrual nu pot fi prezise, iar ovulaţia poate avea loc chiar şi acum, mai ales dacă ciclurile sunt neregulate. Aşa că e important să te protejezi în această perioadă de sarcină şi de boli sexual transmisibile.

Mit 3. Fiecare ciclu menstrual durează 28 de zile

Unele cicluri menstruale durează mai mult, în timp ce altele durează mai puțin. Așa cum fiecare persoană este diferită, fiecare ciclu menstrual este diferit (în normă este între 21-35 de zile). Perioada poate fi influențată de medicație, greutate sau stres, etc.

Mit 4. Nu ai voie să-ți speli părul în timpul menstruației

Adevăr: Se spune că nu este recomandat să te speli pe cap în timpul menstruației pentru că nu este bine pentru sănătate, însă este complet fals. Același lucru se poate spune și despre faptul că nu este bine să-ți vopsești părul când ești la menstruație. Vopseaua nu are nicio legatură cu această perioadă.

Mitul 5. Folosirea absorbantelor zilnic scade riscul infecţiilor

Deşi absorbantele folosite zilnic menţin lenjeria curată, ele nu asigură protecţie împotriva acumulării bacteriilor şi apariţiei infecţiilor. Pentru a păstra sănătatea şi prospeţimea zonei intime, este foarte importantă alegerea lenjeriei de bumbac, care se poate spăla cu apă fierbinte, în comparație cu cea din material sintetic. Aceasta din urmă împiedică evaporarea transpiraţiei şi a secreţiilor, de aceea umiditatea acumulată poate provoca mirosuri neplăcute, dar şi dezvoltarea unor agenţi patogeni (bacterii, etc.). De asemenea, tampoanele interne nu trebuie ţinute mai mult de două ore pe zi, deoarece sângele menstrual cauzează înmulţirea bacteriilor. Nu uitaţi să schimbaţi absorbantul de 4-5 ori pe zi în timpul menstruației, în funcţie de abundenţa fluxului.

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe