JOB-ul tău

Mitul 1. Majoritatea tinerilor știu deja cu ce vor să se ocupe în viață.

Mulți tineri nu s-au decis asupra carierei lor și mulți se răzgândesc după ce s-au decis. Cele mai multe cariere se construiesc în timp, încercând mai multe lucruri.

Mitul 2. Dacă aștept destul de mult, norocul îmi va scoate în cale jobul/cariera dorită.

Trebuie să fii proactiv(ă) pentru că cei mai mulți oameni nu dau pur și simplu din întâmplare peste jobul potrivit, ci trebuie să-și creeze singuri oportunități.

Mitul 3. Ca să-mi cresc șansele de angajare, trebuie să trimit cât mai multe CV-uri.

Ca să-ți crești șansele de angajare, e important ca CV-ul tău să se potrivească cu cerințele joburilor respective. Acesta trebuie să includă studiile, experiența de muncă, abilități de voluntariat sau internship pe care le poți trece în CV pentru a te diferenția de ceilalți candidați.

Mitul 4. Trebuie să-mi aleg cariera în funcție de ce mă pricep să fac cel mai bine / în funcție de talentele mele.

Abilitățile tale din prezent nu ar trebui să fie singurul factor în alegerea unei cariere. Ideea asta te poate limita foarte mult, pentru că există foarte multe lucruri la care ai putea deveni bun(ă) dacă ai exersa și ai învăța.

Mitul 5. Există o singură carieră care mi se potrivește cel mai bine/trebuie să-mi găsesc și să-mi urmez pasiunea

Găsește-ți un domeniu sau mai multe pentru care ai un interes și explorează-l. Mulți oameni își descoperă pasiuni în felul acesta, experimentând. Fii deschis(ă) la diverse joburi care au aspecte care te interesează. Pe măsură ce lucrezi și devii mai bun(ă) în domeniul respectiv, s-ar putea ca interesul tău să se transforme chiar într-o pasiune. Pe de-altă parte, nu este nevoie să transformi orice pasiune într-o carieră. Îți poți urma pasiunile în toate domeniile vieții: prin voluntariat, hobby-uri, viață personală etc.

Mitul 6. Cariera potrivită mă va împlini complet: îmi va plăcea tot ce fac, tot timpul și nu voi simți nici o clipă că muncesc

Nu există „prânz gratuit”. Ca să obții ceva valoros pentru tine, va trebui să depui efort și să te implici și în activități care la momentul respectiv par plictisitoare sau lipsite de sens. Important să îți placă în general ceea ce faci, chiar dacă ai parte și de sarcini neplăcute. Urmărește obiective să se potrivească cu ce e important pentru tine pe termen lung. Întreabă-te: acest lucru, chiar dacă este pe moment plictisitor sau neplăcut, mă va duce în direcția pe care o doresc?

Mitul 7. O să-mi placă aceleași lucruri toată viața/ o să am aceeași carieră toată viața

Nu te gândi că e ceva greșit cu tine dacă ai descoperit că nu-ți mai place facultatea sau jobul pe care ți l-ai ales. În trecut, într-adevăr oamenii aveau de obicei aceeași carieră toată viața, dar acum acest lucru nu prea mai e valabil. Dacă vrei să îți schimbi drumul carierei, o poți face la orice vârstă. Identifică-ți mai întâi abilitățile care sunt ușor transferabile în orice domeniu. De exemplu  leadership, inteligență socială, munca în echipă, comunicare orală sau în scris. Apoi află ce noi cunoștințe și abilități presupune schimbarea pe care ți-o dorești și cum le poți dobândi: cursuri, certificări, voluntariate, etc. Poate vei câștiga mai puțin pentru o perioadă sau vei avea mai puțin timp liber, dar cu siguranță merită dacă asta înseamnă să ajungi să faci munca care îți place. Sunt mulți oameni care își schimbă cu succes cariera și devin astfel mult mai satisfăcuți de viața lor.

Mitul 8. Este bine să-mi construiesc drumul carierei într-un domeniu în care se fac multe angajări, un domeniu „de viitor”

Ia decizii de carieră în funcție de ce îți place și e important pentru tine, nu în funcție de ce e la modă azi. Apoi, fii atent(ă) la schimbările și oportunitățile care apar. Planificarea carierei este un proces continuu, nu un lucru pe care îl faci odată pentru toată viața. Fii pregătit(ă)  pentru schimbare. Cariera ta va fi probabil un proces continuu de învățare, așa că întreabă-te periodic ce ți-ar mai plăcea să înveți și în ce direcție ai vrea să te dezvolți în continuare.

Mitul 9. O să lucrez în domeniul în care mi-am făcut studiile

Vorbește sau citește interviuri cu profesioniști cu experiență în domeniile care te interesează și află cum au ajuns să facă ceea ce fac. Vei descoperi că există multe căi de intrare într-un domeniu și mulți oameni lucrează în domenii care nu au legătură cu ce au studiat în facultate. În multe domenii poți lucra având orice fel de studii superioare.

Mitul 10.  Anumite locuri de muncă sunt „pentru bărbați” și anumite locuri de muncă sunt „pentru femei.”

Gândește-te ce îți place și dobândește abilitățile necesare jobului pe care îl dorești. Cel mai mare predictor al succesului și satisfacției profesionale este cât de interesat(ă) ești de domeniul respectiv și cât de dispus ești să înveți.

Mitul 11. Trebuie să-mi aleg cariera în funcție de ce mă pricep să fac cel mai bine / în funcție de talentele mele

Ține cont și de ce îți place și ce ceea ce este important pentru tine: ce ai vrea să înveți, mediul de lucru, cât ai câștiga etc. Doar pentru că ești bun(ă) la ceva nu înseamnă că o să îți placă să faci asta zi de zi.

Mitul 12. Majoritatea oamenilor știu cam ce joburi există pe piață și ce presupun ele, doar eu sunt confuz(ă)

Vorbește sau citește interviuri cu oameni care lucrează deja într-un anumit domeniu. Intră pe anunțurile de joburi și citește descrierea jobului: ce sarcini ar trebui să facă angajatul? Implică-te în internshipuri, voluntariate și joburi temporare și experimentează direct.

Mitul 13. Consilierii în carieră, testele de carieră sau un profesionist din domeniu îmi poate spune ce carieră mi se potrivește

Fie că o faci pe cont propriu, fie că o faci cu ajutorul unui specialist, cel mai important este să investești timp în a-ți explora opțiunile, pentru ca în final să iei cea mai bună decizie pentru tine.

Mitul 14. Chiar dacă sunt cerute, scrisorile de intenție nu sunt importante, pentru că nu sunt citite de angajatori. E suficient să trimit un model standard de pe net

Te poți inspira dintr-un model de pe net în ceea ce privește structura, dar scrie conținutul cu cuvintele tale. Subliniază cele mai importante aspecte din CV care te recomandă pentru acest job. Nu-ți înșira pur și simplu abilitățile, ci precizează activitățile care te-au ajutat să le dobândești. Verifică să nu ai greșeli de scriere – roagă un prieten să o citească înainte de a o trimite.

Mitul 15. Nu există nici o metodă de a „proba” un nou job sau o nouă carieră fără a lucra efectiv acolo

Există multe moduri de a afla informații despre un job sau o carieră înainte de a lucra efectiv acolo. Cea mai simplă e să dai pur și simplu o căutare pe net. O altă modalitate mai personală de a obține informații de calitate să stai de vorbă cu cineva care lucrează într-un domeniu de care ești interesat și să-l întrebi de exemplu cum arată o zi tipică de muncă, ce-i place cel mai mult la job, ce nu-i place etc. Chiar dacă nu cunoști pe nimeni în domeniul care te interesează, asta nu trebuie să fie o piedică. Caută pe net oameni care fac lucruri interesante (de exemplu citește articole despre anumite cariere sau caută persoane pe LinkedIn) și contactează-i. Invită-i la întâlnire la cafea și roagă-i să-ți povestească despre munca lor. Spune-le că le faci tu cinste cu cafeaua! Întreabă-i cum au ajuns să facă ceea ce fac și ce sfat ți-ar da, dacă ai vrea să ajungi să faci și tu ceva similar. Multor oameni le va face plăcere că cineva este interesat de ceea ce fac și vor dori să te ajute. Iar dacă ceea ce ai aflat în aceste moduri sună promițător, poți încerca apoi un voluntariat sau un internship de câteva luni în zona respectivă, pentru a explora mai în profunzime zona.

 

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe